Var tar björnarna vägen på vintern?

Björnavtryck av en sugga och hennes unge i snön

Det är januari, men det har bara snöat lite i Yosemite. Så var är björnarna? Har de gått i dvala ännu? Svaret kan vara mer komplicerat än du tror. Svartbjörns vinterdvala är beroende av tillgången på mat – vilket innebär att när en björn förbrukar mer energi än vad den kan hitta kommer den att gå i vinterdvala. Björnar som fortsätter att hitta tillräckligt med kalorier på födosök under senhösten och vintern kan gå in i vinterdvala senare, eller hoppa över den helt och hållet (dessa björnar är oftare hanar). På samma sätt kan björnar som har tillgång till människoföda eller sopor på vintern hoppa över sin vinterdvala helt och hållet, även under vintrar med kraftig snöackumulering. Det fanns flera rapporter på sociala medier om att detta inträffade förra vintern i Tahoe Basin. Det är viktigt att förvara maten på rätt sätt året runt. Att anta att alla björnar går i vinterdvala så fort vädret svalnar är ett vanligt misstag som kan vara mycket svårare att rätta till än att upprätthålla korrekt förvaring av människoföda och sopor året runt.

De flesta år börjar majoriteten av björnarna i Yosemite att närma sig en plats för vinterdvala så tidigt som i oktober. GPS-data tillsammans med observationer av familjegrupper på våren har visat att dräktiga honor är de första som väljer lya. Björnarna i Yosemite väljer vanligen uthuggna brandhålor i stora träd eller grottor som bildats av stora stenar i talusfält. Majoriteten av de hålor som vi har lokaliserat här i parken är mycket svårtillgängliga med skyddade ingångar och bra utsiktspunkter för att observera potentiella hot från ingången. När platsen för björnhålan väl har valts ut kan björnarna fortsätta att röra sig i området och leta efter föda samtidigt som de fortsätter att förbereda sin håla. Vi kan se detta beteende med hjälp av deras GPS-data när de börjar resa mycket mindre sträckor och cirkulerar tillbaka till den valda boplatsen. GPS-data har också visat att björnarna ofta flyttar in i sina lyor, till och med över långa sträckor, före den första betydande snöstormen. När tillgången på höstföda minskar kommer björnarna att gå in i sin lya och påbörja sin vinterdvala (vanligtvis senare i november och december).

Plats för lyan GPS-halsband som hittades i lyan Björnlaget rappellerar sig ner efter att ha hämtat GPS-halsbandet
Bärspår som visar fyra månaders rörelse före vinterdvala Bärspår som visar rörelse när björnen förbereder en grotta

Under den sena hösten och vintermånaderna, tar vi bort data från BearTracker för att se till att platserna för björnens hålor är skyddade. Vinterdvala är otroligt viktigt för björnar och är fysiologiskt häpnadsväckande. Under vinterdvalan äter inte björnarna, urinerar inte och gör inte avföring. Förberedelserna inför den mycket korta dräktigheten driver de dräktiga suggorna in i hålor som skyddar dem från väder och vind och från rovdjur. Ungarna föds i slutet av januari och vårdas under de första månaderna av sitt liv. Det är en viktig tid i ungens liv eftersom de föds med en vikt på mindre än ett kilo och måste ta på sig flera kilo innan de vågar sig ut ur lyan. När björnarna i Yosemite väl har gått i dvala blir de vanligtvis inte aktiva igen förrän i slutet av mars eller april. När de kommer ut har de förlorat upp till ⅓ av sin kroppsvikt och ägnar sin tid åt att leta efter mat på den tidiga våren – vanligtvis färskt gräs på ängar. Hanar är vanligtvis de första som kommer ut för säsongen medan suggor med ungar vanligtvis är de sista som kommer ut för året.

Så, var är björnarna nu? De flesta av dem går i dvala, men inte alla! Det här visar sig vara ett av de sena vinterdvalaåren för vissa björnar. Vi har observerat flera björnar som fortsätter att äta årets rikliga ekollon från svarta och levande ekar på lägre höjder under hela december. Även honor och deras ungar var ute sent, vilket du kan se på bilden ovan av en sugga och hennes ungs spår i snön som togs i slutet av december.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *