Gdzie niedźwiedzie chodzą zimą?

Odciski niedźwiedzi lochy i jej młodego na śniegu

Jest styczeń, ale w Yosemite spadła tylko niewielka ilość śniegu. Więc gdzie są niedźwiedzie? Czy jeszcze hibernują? Odpowiedź może być bardziej złożona, niż można by się spodziewać. Hibernacja u czarnych niedźwiedzi jest uzależniona od dostępności pożywienia – oznacza to, że gdy niedźwiedź zużywa więcej energii niż może znaleźć, hibernuje. Niedźwiedzie, które nadal znajdują wystarczającą ilość kalorii podczas żerowania późną jesienią i zimą, mogą przejść w stan hibernacji później lub całkowicie ją pominąć (niedźwiedzie te są częściej samcami). Podobnie, jeśli niedźwiedzie mają dostęp do ludzkiego jedzenia lub śmieci w zimie, mogą całkowicie pominąć hibernację, nawet w zimie z dużą ilością śniegu. W mediach społecznościowych pojawiło się kilka relacji z tego zdarzenia ostatniej zimy w Tahoe Basin. Niezwykle ważne jest, aby właściwie przechowywać żywność przez cały rok. Przyjęcie założenia, że wszystkie niedźwiedzie hibernują, gdy tylko pogoda się ochłodzi, jest częstym błędem, który może być znacznie trudniejszy do skorygowania niż całoroczne przechowywanie żywności i śmieci.

W większości lat, większość niedźwiedzi w Yosemite zaczyna zamykać się w miejscu hibernacji już w październiku. Dane GPS w połączeniu z obserwacjami grup rodzinnych na wiosnę wykazały, że ciężarne samice jako pierwsze wybierają kryjówki. Niedźwiedzie w Yosemite zazwyczaj wybierają dziuple po ogniskach w dużych drzewach lub jaskinie uformowane przez duże skały w talusie. Większość nor, które zlokalizowaliśmy w Parku, jest bardzo trudno dostępna, z zabezpieczonymi wejściami i dobrymi punktami widokowymi do obserwacji potencjalnych zagrożeń z wejścia. Po wybraniu miejsca na legowisko niedźwiedzie mogą nadal poruszać się po okolicy w poszukiwaniu pożywienia, przygotowując jednocześnie legowisko. Możemy zaobserwować to zachowanie na podstawie danych GPS, kiedy niedźwiedzie zaczynają przemieszczać się na znacznie mniejsze odległości, krążąc z powrotem do wybranego miejsca. Dane GPS pokazują również, że niedźwiedzie często wprowadzają się do swoich nor, przemierzając nawet duże odległości, przed pierwszą poważną burzą śnieżną. Kiedy dostępność jesiennego pokarmu zanika, niedźwiedzie wchodzą do swoich nor i rozpoczynają hibernację (zazwyczaj później w listopadzie i grudniu).

Miejsce znalezienia jamy Obroża GPS znaleziona w jamie Zespół niedźwiedzi schodzący w dół po odzyskaniu obroży GPS
Ślady niedźwiedzia pokazujące 4 miesiące ruchu przed hibernacją

Późną jesienią i zimą, usuwamy dane z BearTrackera, aby zapewnić ochronę miejsc, w których niedźwiedzie mają swoje legowiska. Hibernacja jest niezwykle ważna dla niedźwiedzi i jest fizjologicznie zdumiewająca. Podczas hibernacji niedźwiedzie nie jedzą, nie oddają moczu ani kału. Przygotowując się do bardzo krótkiej ciąży ciężarne lochy zaszywają się w norach, które chronią je przed żywiołami i drapieżnikami. Młode rodzą się pod koniec stycznia i są karmione przez kilka pierwszych miesięcy życia. Jest to ważny okres w życiu młodego, ponieważ rodzą się ważąc mniej niż kilogram i muszą nabrać kilka kilogramów, zanim wyjdą z jamy. Po zapadnięciu w hibernację, niedźwiedzie w Yosemite zazwyczaj nie stają się znowu aktywne aż do końca marca lub kwietnia. Kiedy wychodzą, straciły do ⅓ masy ciała i spędzają czas na żerowaniu na wczesnowiosennych pokarmach – zwykle świeżych trawach na łąkach. Samce są zazwyczaj pierwszymi, które wychodzą na sezon, podczas gdy lochy z młodymi są zazwyczaj ostatnimi, które wychodzą na rok.

Więc, gdzie są teraz niedźwiedzie? Większość z nich hibernuje, ale nie wszystkie! Okazuje się, że dla niektórych niedźwiedzi jest to jeden z tych późnych okresów hibernacji. Zaobserwowaliśmy, że kilka niedźwiedzi kontynuuje żerowanie na tegorocznych żołędziach czarnych i żywych dębów na niższych wysokościach przez cały grudzień. Nawet samice i ich młode były na zewnątrz późno, jak widać na powyższym zdjęciu lochy i jej młodego na śniegu, które zostało zrobione pod koniec grudnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *