Beluga

Beluga, (Delphinapterus leucas), zwany również białym wielorybem i beluką, mały, zębaty wieloryb występujący głównie w wodach przybrzeżnych Oceanu Arktycznego i przyległych morzach, ale również w rzekach i głębokich wodach morskich. Jest to niezwykle głosny waleń, przez co nazywany był również „kanarkiem morskim”. Wieloryb ten potrafi również biegle naśladować różne dźwięki. Łatwy do złapania w płytkiej wodzie, beluga jest trzymany w niewoli od lat 60. XIX wieku, a jego ubarwienie i zdolności adaptacyjne uczyniły go popularnym w oceanariach.

Beluga (Delphinapterus leucas).
Beluga (Delphinapterus leucas).

Encyclopædia Britannica, Inc.

Żirafa stojąca w trawie, Kenia.
Britannica Quiz
Know Your Mammals Quiz
Where can you find a capybara? How many cervical vertebrae do giraffes have? Test your knowledge of mammals by taking this quiz.

See female belugas heading towards Hudson Bay to give birth and raise their young

See female belugas heading towards Hudson Bay to give birth and raise their young

Female belugas returning to Canada’s Hudson Bay to give birth and raise their young.

Contunico © ZDF Enterprises GmbH, MainzSee all videos for this article

Belugas are about 1.5 metres (4.9 feet) long at birth and grow to a length of about 4 metres (13.1 feet). Nowonarodzone cielęta są szare lub brązowe, ale ich kolor blednie z wiekiem, aż stają się całkowicie białe po osiągnięciu dojrzałości płciowej w wieku czterech do pięciu lat. Dorosłe osobniki mają szerokie płetwy z zakrzywionymi ku górze końcówkami, ale nie mają płetwy grzbietowej. Belug ma zaokrąglone czoło i niezwykle plastyczne rysy twarzy, dzięki czemu wieloryby mogą dowolnie zmieniać zewnętrzny kształt głowy. Samice belugów przechodzą menopauzę, a znaczna część ich 35-50-letniego życia może być spędzona w fazie poreprodukcyjnej.

Arktyczne populacje belugów są w domu w paku lodowym, ale muszą migrować do cieplejszych wód, gdy morze zamarza całkowicie. Zazwyczaj żyją w grupach od 5 do ponad 1000 osobników, żywiąc się rybami, głowonogami, skorupiakami i robakami.

W Arktyce poluje się na belugi jako pokarm dla ludzi i psów. W XIX i na początku XX wieku była komercyjnie wykorzystywana do produkcji oleju, mięsa i skór, z których pozyskiwano skórę przemysłową, paski i sznurowadła. Populacja belugi w Zatoce Świętego Wawrzyńca została prawie wytępiona dla jej skór, a niektóre inne populacje belugi są zagrożone z powodu zanieczyszczenia środowiska.

Zdobądź subskrypcję Britannica Premium i uzyskaj dostęp do ekskluzywnych treści. Subscribe Now

Wieloryby beluga są spokrewnione z narwalem, a razem te dwa gatunki tworzą rodzinę Monodontidae z podrzędu Odontoceti (wieloryby zębate). Nazwa rodzaju beluga pochodzi od greckiego słowa oznaczającego delfina, delphinos, w połączeniu z apteron, nawiązującym do braku płetwy grzbietowej. Epitet gatunkowy leucas pochodzi od greckiego leukos, oznaczającego „biały”. Nazwa zwyczajowa, czasami pisana jako belukha, pochodzi od rosyjskiego belyi, ponownie oznaczającego „biały”. Beluga jest również wspólną nazwą dla niepowiązanego wielkiego białego jesiotra o sławie kawioru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *