Beluga

Beluga, (Delphinapterus leucas), ook witte walvis en belukha genoemd, is een kleine, getande walvis die voornamelijk voorkomt in de kustwateren van de Noordelijke IJszee en aangrenzende zeeën, maar ook in rivieren en diepe offshore wateren. Het is een zeer luidruchtige walvisachtige en wordt daarom ook wel de “kanarie van de zee” genoemd. Deze walvis kan ook vakkundig een verscheidenheid van geluiden nabootsen. De beluga, die gemakkelijk te vangen is in ondiep water, wordt sinds de jaren 1860 in gevangenschap gehouden en is door zijn kleur en aanpassingsvermogen erg populair in oceanaria.

Beluga (Delphinapterus leucas).
Beluga (Delphinapterus leucas).

Encyclopædia Britannica, Inc.

Giraffe staand in gras, Kenia.
Britannica Quiz
Know Your Mammals Quiz
Where can you find a capybara? How many cervical vertebrae do giraffes have? Test your knowledge of mammals by taking this quiz.

See female belugas heading towards Hudson Bay to give birth and raise their young

See female belugas heading towards Hudson Bay to give birth and raise their young

Female belugas returning to Canada’s Hudson Bay to give birth and raise their young.

Contunico © ZDF Enterprises GmbH, MainzSee all videos for this article

Belugas are about 1.5 metres (4.9 feet) long at birth and grow to a length of about 4 metres (13.1 feet). Pasgeboren kalfjes zijn grijs tot bruin, maar hun kleur vervaagt naarmate ze ouder worden, tot ze helemaal wit zijn als ze vier tot vijf jaar geslachtsrijp zijn. Volwassen dieren hebben brede flippers met opwaarts gebogen uiteinden, maar ze hebben geen rugvin. Beluga’s hebben een afgerond voorhoofd en zeer plastische gelaatstrekken, waardoor de walvissen de uiterlijke vorm van hun kop naar believen kunnen veranderen. Vrouwelijke beluga’s komen in de menopauze, en een aanzienlijk deel van hun 35-50-jarige levensduur kan worden doorgebracht in een post-reproductieve fase.

Arctische populaties belugawalvissen voelen zich thuis in pakijs, maar moeten migreren naar warmere wateren wanneer de zee volledig dichtvriest. Ze leven meestal in groepen van 5 tot groepen van meer dan 1000 dieren, die zich voeden met vis, koppotigen, schaaldieren en wormen.

In het noordpoolgebied wordt op de beluga gejaagd als voedsel voor mensen en honden. In de 19e en het begin van de 20e eeuw werd hij commercieel geëxploiteerd voor zijn olie, vlees en huiden, die industrieel leer, riemen en schoenveters leverden. De beluga populatie in de Golf van St. Lawrence werd bijna uitgeroeid voor zijn huiden, en sommige andere beluga populaties worden bedreigd door vervuiling.

Gebruik een Britannica Premium abonnement en krijg toegang tot exclusieve inhoud. Abonneer u nu

Beluga’s zijn verwant aan de narwalvissen, en samen vormen deze twee soorten de familie Monodontidae van de suborde Odontoceti (de tandwalvissen). De naam van het geslacht beluga komt van het Griekse woord voor dolfijn, delphinos, gecombineerd met apteron, wat zinspeelt op het ontbreken van een rugvin. Het specifieke epitheton leucas is afgeleid van het Griekse leukos, dat “wit” betekent. De gewone naam, soms gespeld als belukha, is afgeleid van het Russische belyi, dat eveneens “wit” betekent. Beluga is ook een gangbare naam voor de niet verwante grote witte steur, beroemd om zijn kaviaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *