Kam chodí medvědi v zimě?

Otisky medvědice a jejího mláděte ve sněhu

Je leden, ale v Yosemitech napadlo jen málo sněhu. Kde jsou tedy medvědi? Už se uložili k zimnímu spánku? Odpověď může být složitější, než byste čekali. Hibernace u medvědů černých je závislá na dostupnosti potravy – to znamená, že jakmile medvěd spotřebuje více energie, než si dokáže najít, začne hibernovat. Medvědi, kteří koncem podzimu a v zimě stále nacházejí dostatek kalorií při shánění potravy, mohou přejít do zimního spánku později, nebo ho úplně vynechat (tito medvědi jsou častěji samci). Stejně tak pokud mají medvědi v zimě přístup k lidské potravě nebo odpadkům, mohou hibernaci zcela vynechat, a to i v zimách s velkou sněhovou nadílkou. Na sociálních sítích se objevilo několik svědectví o tom, že k tomu došlo minulou zimu v povodí Tahoe. Je velmi důležité udržovat správné skladování potravin po celý rok. Předpokládat, že všichni medvědi hibernují, jakmile se ochladí, je častý omyl, který může být mnohem obtížnější napravit než celoročně udržovat správné skladování lidské potravy a odpadků.

Většinu let se většina medvědů v Yosemitech začíná blížit k místu hibernace již od října. Data GPS spojená s pozorováním rodinných skupin na jaře ukázala, že jako první si brlohy vybírají březí samice. Medvědi v Yosemitech si obvykle vybírají vyhloubené požární dutiny ve velkých stromech nebo jeskyně tvořené velkými kameny v talových polích. Většina brlohů, které jsme zde v parku našli, je velmi obtížně přístupná, s chráněnými vchody a dobrými pozorovacími stanovišti pro pozorování potenciálních hrozeb od vchodu. Jakmile je místo doupěte vybráno, medvědi se mohou dále pohybovat po okolí a hledat potravu, zatímco pokračují v přípravě doupěte. Toto jejich chování můžeme pozorovat pomocí údajů z GPS, když začnou překonávat mnohem menší vzdálenosti a kroužit zpět k vybranému místu doupěte. Údaje GPS také ukázaly, že medvědi se často stěhují do svých brlohů, a to i na velké vzdálenosti, před první významnou sněhovou bouří. Jakmile zmizí dostupnost podzimní potravy, medvědi vstoupí do svých brlohů a začnou hibernovat (obvykle později v listopadu a v prosinci).

Místo doupěte Obojek GPS nalezený v doupěti Medvědí tým slaňující dolů po získání obojku GPS
Stopy medvěda ukazující 4 měsíce pohybu před hibernací Stopy medvěda ukazující pohyb při přípravě doupěte

V pozdních podzimních a zimních měsících, odstraňujeme data ze systému BearTracker, abychom zajistili ochranu míst, kde se medvědi zdržují v brlozích. Hibernace je pro medvědy nesmírně důležitá a z fyziologického hlediska ohromující. Během hibernace medvědi nežerou, nemočí a nevyprazdňují se. Příprava na velmi krátkou březost žene březí medvědice do brlohů, které je chrání před přírodními živly a predátory. Mláďata se rodí koncem ledna a jsou kojena několik prvních měsíců svého života. Je to důležité období v životě mláďat, protože se rodí s váhou nižší než jeden kilogram a musí přibrat několik kilogramů, než se vydají ven z doupěte. Jakmile medvíďata upadnou do zimního spánku, jsou v Yosemitech obvykle opět aktivní až koncem března nebo v dubnu. Když vyjdou ven, ztratí až ⅓ své tělesné hmotnosti a tráví čas sháněním časné jarní potravy – obvykle čerstvé trávy na loukách. Samci se obvykle objevují jako první v sezóně, zatímco samice s mláďaty se obvykle objevují jako poslední v roce.

Takže, kde jsou medvědi nyní? Většina z nich je v zimním spánku, ale ne všichni! Ukazuje se, že letošní rok je pro některé medvědy jedním z těch, kdy se hibernace opožďuje. V průběhu prosince jsme pozorovali několik medvědů, kteří pokračovali ve shánění potravy na letošních hojných žaludech černých a živých dubů v nižších polohách. Dokonce i samice a jejich mláďata byly pozdě venku, jak můžete vidět na obrázku výše, který zachycuje stopy prasnice a jejího mláděte ve sněhu pořízené koncem prosince.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *